Jesteś tutaj:Aktualności»Oddział Krakowski»Kraków: otwarte Walne Zebranie Koalicji Postęp i Świeckość
poniedziałek, 19 listopad 2012 23:31

Kraków: otwarte Walne Zebranie Koalicji Postęp i Świeckość

Napisane przez

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych na otwarte Walne Zebranie Koalicji Postęp i Świeckość, które odbędzie się w sobotę, 24 listopada 2012 r. o godz. 16:00 w Krakowie, w lokalu Stowarzyszenia Kuźnica (ul. Miodowa 41, I piętro).

27 listopada 2011 roku w Krakowie powołaliśmy do życia Koalicję Postęp i Świeckość, w skład której weszło do tej pory kilkanaście podmiotów (partii, organizacji, stowarzyszeń, grup nieformalnych i osób niezrzeszonych), tworząc wspólny komitet koordynacyjny. Do naszych pierwszych wspólnych inicjatyw należeć będą działania na rzecz świeckości i reakcje na drastyczne przejawy lekceważenia zasady rozdzielności państwa i kościoła.

"Dni Świeckości stanowią poszerzenie formuły organizowanych od 2009 roku w Krakowie Marszów Ateistów i Agnostyków. Po wielu wysiłkach obecność osób niewierzących w naszym kraju została zauważona i jest niepodważalna. Niestety wciąż łamana jest zasada neutralności religijnej instytucji państwowych. Postanowiliśmy połączyć siły, by razem z innymi, niekoniecznie ateistami i ateistkami, bronić konstytucyjnego artykułu o rozdziale kościoła i państwa."

W rok po zawiązaniu KPiŚ zapraszamy sygnatariuszy, sympatyków a także wszystkich zainteresowanych działaniami na rzecz postępu społecznego, wolności jednostki, świeckiego państwa na Walne Zebranie Koalicji.

W programie spotkania:

• podsumowanie Dni Świeckości 2012,
  • propozycje działań w roku 2013,
  • wstępne założenia programowe Dni Świeckości 2013,
  • swobodna dyskusja.

Serdecznie zapraszamy!

Strona wydarzenia na Facebooku.

Lokalizacja wydarzenia na mapie:

Wyświetl większą mapę
Ostatnio zmieniany poniedziałek, 19 listopad 2012 23:52