Jesteś tutaj:Aktualności»Oddział Wrocławski»Sprawozdanie z Dolnośląskich Targów NGO
czwartek, 07 czerwiec 2012 10:53

Sprawozdanie z Dolnośląskich Targów NGO

Napisała
Stoisko PSR na Targach. Stoisko PSR na Targach. (c) Robert Śliwa

26 maja br. wrocławska Pergola zmieniła się nie do poznania. Wokół sadzawki wyrosły wielobarwne stoiska o najróżniejszych kształtach, na których organizacje pozarządowe z Dolnego Śląska prezentowały swoją działalność. Wśród nich znaleźliśmy się i my, Dolnośląski Oddział PSR.

Przygotowaliśmy specjalnie na tę okazję ulotki i foldery opisujące nasze stowarzyszenie, kalendarz eventów wrocławskich na czerwiec, listę polecanych przez nas lektur i kolorowe samoprzylepne rybki Darwina. Prezentowaliśmy koszulki Racjonalisty oraz książki zaopatrzone w logo PSR lub Racjonalisty, a przede wszystkim wciągaliśmy wszystkich, którzy się do nas zbliżyli, w dyskusję na tematy światopoglądowe.

Przodował w tym prezes, Jacek Tabisz, wdający się w liczne i długie dysputy z większością odwiedzających. Z kolei Wojciech Peisert, który wziął na siebie ciężar koordynacji całego projektu, uczestniczył w podsumowującej sesji wspólnej targów NGO XXI w - uzupełnienie, margines czy synergia w działaniu? Jacek zareklamował nas także koncertem na scenie Targów pt. Muzyczne podróże w czasie i przestrzeni, tłumacząc we wstępie, że racjonalizm nie jest wrogiem, lecz przyjacielem sztuki.

Aktywni byli także inni członkowie i sympatycy – podziękowania należą się Jarosławowi Augustynowiczowi, Aleksandrowi Ciokowi, Przemysławowi Gawlasowi, Annie Klupś, Grzegorzowi Romanowi, Robertowi Śliwie i Bogdanowi Wojakowi.

Nasz udział w Targach NGO był bardzo pozytywnym wydarzeniem. Żałuję wprawdzie, że dzień - wbrew oczekiwaniom i prognozom - okazał się niezwykle słoneczny, co uniemożliwiło oglądanie przygotowanej przeze mnie prezentacji multimedialnej; ale i bez niej stoisko cieszyło się dużą popularnością.

Wielu ludzi znało prezentowane przez nas książki, jeszcze więcej czytywało Racjonalistę. Padały pytania o spotkania wrocławskie, o ceremonie humanistyczne, o etykę w szkole i o możliwość zakupu książek za naszym pośrednictwem. Odbyliśmy wiele przyjemnych rozmów - np. z członkiem American Atheists, który pochwalił nasze działania - choć bywały i spięcia, np. na tle oceny komunizmu... Pod koniec sfilmowała nas także lokalna telewizja. Zobaczymy wkrótce, jakie będą skutki naszej obecności na Targach.

Galeria zdjęć z tego wydarzenia (autorstwa Roberta Śliwy):

Ostatnio zmieniany sobota, 16 czerwiec 2012 19:37
Kaja Bryx

Przewodnicząca Oddziału Dolnośląskiego PSR (od stycznia 2012 r.). Ateistka, filolożka, językoznawczyni. Tłumaczy poezję z łaciny, greki, hiszpańskiego i angielskiego. Lubi uczyć się rzadkich języków, interesuje się sztuką i naukami przyrodniczymi. Propaguje też w Polsce wiedzę o kulturze indyjskiej, obalając krążące stereotypy. Swoim działaniem pragnie dawać wyraz ateizmowi pozytywnemu, który jest nie tyle zaprzeczeniem religii, ile przede wszystkim afirmacyjnym światopoglądem opartym na nauce i filozofii, a znajdującym swój najpełniejszy wyraz w sztuce.