Jesteś tutaj:Aktualności»Oddział Wrocławski»Wrocław: sprawozdanie z akcji GENDEROWY CIASTEK
czwartek, 17 kwiecień 2014 23:30

Wrocław: sprawozdanie z akcji GENDEROWY CIASTEK

Napisała

W Niedzielę Palmową 2014 r. przedstawicielki i przedstawiciele Stowarzyszenia Równość i Nowoczesność, Ruchu Kobiet TR, Stowarzyszenia Dolnośląski Kongres Kobiet i Polskiego Stowarzyszenia Racjonalistów na wrocławskim Rynku rozdawali przechodniom ulotki GENDEROWY CIASTEK, namawiając do równego traktowania przedstawicieli wszystkich płci.

Akcja miała na celu przybliżenie ludziom prawdziwego znaczenia terminu „gender” oraz zwrócenie uwagi na niesprawiedliwy podział ról w wielu polskich rodzinach, który szczególnie nasila się w okresie świątecznym. Stąd też wrocławskie feministki do ulotki GENDEROWY CIASTEK, zaprojektowanej przez Fundację Feminoteka, zdecydowały się dodać lokalne hasło „Nie tylko babki pieką babki”. Akcję wsparło dwoje kandydatów do Parlamentu Europejskiego z ramienia Europa + Twój Ruch: Agata Nowacka i Jacek Tabisz.

Reportaż z wydarzenia można obejrzeć w Racjonalista TV:

Ostatnio zmieniany piątek, 18 kwiecień 2014 00:43
Kaja Bryx

Przewodnicząca Oddziału Dolnośląskiego PSR (od stycznia 2012 r.). Ateistka, filolożka, językoznawczyni. Tłumaczy poezję z łaciny, greki, hiszpańskiego i angielskiego. Lubi uczyć się rzadkich języków, interesuje się sztuką i naukami przyrodniczymi. Propaguje też w Polsce wiedzę o kulturze indyjskiej, obalając krążące stereotypy. Swoim działaniem pragnie dawać wyraz ateizmowi pozytywnemu, który jest nie tyle zaprzeczeniem religii, ile przede wszystkim afirmacyjnym światopoglądem opartym na nauce i filozofii, a znajdującym swój najpełniejszy wyraz w sztuce.