Jesteś tutaj:Aktualności»Cały kraj»Listy, stanowiska i apele»List AAI do Wysokiego Komisarza NZ ds. uchodźców
piątek, 22 kwiecień 2016 23:04

List AAI do Wysokiego Komisarza NZ ds. uchodźców

Napisała
(1 głos)

Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów zostało jednym z sygnatariuszy listu wystosowanego przez Atheist Alliance International do Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych do spraw Uchodźców w sprawie dyskryminacji ateistów w stosowanych przez Komisarza definicjach uchodźstwa.

"[...] w dokumentach używa Pan regularnie terminu religia jako powodu prześladowania i w konsekwencji powodu, który daje możliwość ubiegania się o azyl. [...] Ludzie o przekonaniach niereligijnych - sekularyści, ateiści, humaniści - są prześladowani za przekonania w wielu krajach. Prześladowania te przyjmują nieraz formę więzienia, tortur, a nawet egzekucji. [...] Przekonania o charakterze niereligijnym bardzo często nie są brane na poważnie podczas procedury przyznawania azylu i stosowanie w dokumentach terminologii prześladowani ze względu na religię może w konsekwencji prowadzić do zmniejszania szans na uzyskanie azylu, czy wręcz wykluczenia z pewnych form pomocy, osób prześladowanych ze względu na swoje przekonania niereligijne. [...] Zwracamy się z prośbą, aby w przyszłości we wszystkich dokumentach Komisji termin religia zastąpiono bardziej neutralnym terminem przekonania filozoficzne, światopogląd."

Pełna treść listu w języku angielskim, jak również lista sygnataruszy, dostępna jest w załączniku pod artykułem.

Czytany 283 razy Ostatnio zmieniany piątek, 06 styczeń 2017 14:00
Kaja Bryx

Przewodnicząca Oddziału Dolnośląskiego PSR (od stycznia 2012 r.). Ateistka, filolożka, językoznawczyni. Tłumaczy poezję z łaciny, greki, hiszpańskiego i angielskiego. Lubi uczyć się rzadkich języków, interesuje się sztuką i naukami przyrodniczymi. Propaguje też w Polsce wiedzę o kulturze indyjskiej, obalając krążące stereotypy. Swoim działaniem pragnie dawać wyraz ateizmowi pozytywnemu, który jest nie tyle zaprzeczeniem religii, ile przede wszystkim afirmacyjnym światopoglądem opartym na nauce i filozofii, a znajdującym swój najpełniejszy wyraz w sztuce.