Jesteś tutaj:Aktualności»Cały kraj»Listy, stanowiska i apele»Stanowisko PSR w sprawie zmiany prawa aborcyjnego w Polsce
poniedziałek, 26 październik 2020 21:01

Stanowisko PSR w sprawie zmiany prawa aborcyjnego w Polsce

Napisała

Z oburzeniem przyjęliśmy orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z dnia 22 października 2020, w którym z polskiego systemu prawnego usunięto przesłankę o dopuszczalności aborcji z uwagi na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu z artykułu 4a.1 Ustawy z dnia 7 stycznia 1993 roku o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży.

Nasze stowarzyszenie zawsze przykładało wagę do tematu aborcji, wskazując przede wszystkim na wynikające z humanistycznej wizji świata i człowieka prawo kobiet do samostanowienia o własnym ciele. Zwracaliśmy także uwagę na fakt, że z naukowego punktu widzenia płód na wczesnym etapie ciąży nie jest organizmem świadomym, zatem dobrostan płodu nie może być kładziony na szali z dobrostanem kobiety. Z tym większą przykrością przyjęliśmy fakt, że prawo aborcyjne w naszym kraju zmienia się w stronę bardziej restrykcyjnego, zamiast bardziej liberalnego. Brak zgody na usunięcie ciąży w przypadku ciężkiego i nieodwracalnego uszkodzenia płodu to niczym nieuzasadnione skazanie wielu kobiet oraz ich partnerów na niewyobrażalne cierpienia psychiczne. Poszkodowani bywają też inni członkowie rodzin, szczególnie pozostałe dzieci.

W zaistniałej sytuacji Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów ma zamiar tym bardziej bronić ludzkiej wolności przed naciskiem represyjnych ideologii i ich dogmatów. Uważamy bowiem, że jednym z ważnych wyróżników postępu w wymiarze humanistycznym, demokratycznym i cywilizacyjnym jest wyzwolenie kobiet od odwiecznych poniżających je przekonań i uprzedzeń.

Czytany 242 razy Ostatnio zmieniany poniedziałek, 26 październik 2020 21:03
Kaja Bryx

Przewodnicząca Oddziału Dolnośląskiego PSR (od stycznia 2012 r.). Ateistka, filolożka, językoznawczyni. Tłumaczy poezję z łaciny, greki, hiszpańskiego i angielskiego. Lubi uczyć się rzadkich języków, interesuje się sztuką i naukami przyrodniczymi. Propaguje też w Polsce wiedzę o kulturze indyjskiej, obalając krążące stereotypy. Swoim działaniem pragnie dawać wyraz ateizmowi pozytywnemu, który jest nie tyle zaprzeczeniem religii, ile przede wszystkim afirmacyjnym światopoglądem opartym na nauce i filozofii, a znajdującym swój najpełniejszy wyraz w sztuce.