Jesteś tutaj:Aktualności»Cały kraj»Listy, stanowiska i apele»List otwarty w sprawie sporu Muzeum Narodowego z proboszczem Bazyliki Mariackiej w Gdańsku
wtorek, 15 luty 2011 15:46

Napisane przez

"Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów z największym niepokojem śledzi spór Muzeum Narodowego z księdzem Bogdanowiczem. Spór ten odbieramy jako kolejną odsłonę zagarniania mienia narodowego przez Kościół Katolicki. Tym razem nawet bez zachowania pozorów legalności, jak to miało miejsce w przypadku Komisji Majątkowej."

Warszawa, dnia 15 lutego 2011 roku

Niepokoi nas, że minister polskiego rządu - pan Bogdan Zdrojewski, wywarł skuteczny nacisk na Dyrekcję Muzeum Narodowego, które mu podlega, aby wycofała pozew sądowy o zwrot zabytków. W tej sytuacji nie budzi już nawet zdziwienia, że rząd polski konsultuje przygotowania do polskiej prezydencji w Unii Europejskiej z Episkopatem.

Zadziwia nas interpretacja nie tylko prawa, ale i historii najnowszej przez księdza Bogdanowicza. Nie uznaje on braku ciągłości prawnej między niemiecką gminą ewangelicką, pod zarządem której Kościół Mariacki pozostawał od 1572 do 1945 r., a Kościołem Katolickim w Polsce oraz tytułu prawnego do zabytków, którym dysponuje Muzeum Narodowe w Warszawie.

Czy chodzi tu tylko o niesubordynacją jednego proboszcza? A może to ma być precedens do przejęcia przez Kościół Katolicki wszelkich dóbr, należących do kościołów niemieckich na ziemiach należących przed II wojną światową do Niemiec? Zlikwidowano Komisję majątkową, bo nie sposób było już obronić jej dalszego istnienia, więc może powstanie nowa komisja do spraw przejmowania przez Kościół Katolicki mienia poniemieckiego?

Zachęcamy Dyrekcję Muzeum Narodowego do niepoddawania się naciskom Ministra Kultury i do ponownego skierowania pozwu do sądu. To jest jedyna niezależna instancja, która spór ten powinna rozstrzygnąć.

Na koniec jeszcze jedna kwestia - ksiądz Bogdanowicz argumentował wobec PAP, że miliony ludzi odwiedzą Bazylikę w przeciwieństwie do dość nikłej frekwencji muzealnej. Chcemy przypomnieć, że w Polsce są już setki tysięcy, jeśli nie miliony ludzi, którzy zdecydowanie wolą pójść do muzeum niż do kościoła i zamiast datku na tacę zapłacić bilet wstępu do muzeum.

Z poważaniem,

Paweł Gliński