Jesteś tutaj:Aktualności»Cały kraj»Listy, stanowiska i apele»Poparcie Apelu w obronie świeckości Państwa
środa, 11 sierpień 2010 18:49

Poparcie Apelu w obronie świeckości Państwa

(1 głos)

"Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów popiera obywatelski Apel w obronie Konstytucji RP i świeckiego Państwa, wystosowany przez Sojusz Lewicy Demokratycznej oraz Ruch Obrony Świeckiego Państwa."

Warszawa, 8 sierpnia 2010 r.

Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów
ul. Koszykowa 24/1

Sz. P. Grzegorz Napieralski
Sojuszu Lewicy Demokratycznej
ul. Rozbrat 44a

Szanowny Panie,

Niezależnie od sympatii politycznych naszych członków, sprzeciwiamy się łamaniu Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Postulat równego traktowania zarówno obywateli wierzących, jak i niewierzących jest bliski środowisku, które reprezentujemy - osobom opowiadającym się za rozdziałem kościołów i związków wyznaniowych od Państwa oraz neutralnością światopoglądową Państwa.

Ostatnie wydarzenia przed Pałacem Prezydenckim w drastyczny sposób ujawniły słabość instytucji państwowych. Będąc Stowarzyszeniem, które działa na rzecz rozwoju społeczeństwa obywatelskiego i dąży do wyeliminowania wpływu irracjonalnych ideologii na ustawodawstwo, czujemy się zobowiązani do zabrania głosu w tej sprawie.

Art. 25 Konstytucji RP stanowi, iż władze publiczne "zachowują bezstronność w sprawie przekonań religijnych", a stosunki między państwem a kościołami "są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności". To prawo jest łamane. Zwracamy też uwagę, na to iż, nie tylko krzyż przed Pałacem Prezydenckim jest przejawem ignorowania Konstytucji. Włączenie mszy do uroczystości zaprzysiężenia Prezydenta RP oraz krzyż wiszący w Sejmie są świadectwami tego, jak daleko Polsce do Państwa niezależnego od Kościoła katolickiego.

Podkreślając naszą niezależność od partii politycznych i udzielając jednocześnie poparcia Apelowi oczekujemy, że Sojusz Lewicy Demokratycznej spełni długoletnie obietnice dotyczące wdrażania rozwiązań na rzecz państwa neutralnego światopoglądowo.

Z poważaniem,
Paweł Gliński
Wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Racjonalistów

Do wiadomości: media.

----------------
Powyższy list został także opublikowany na stronie internetowej SLD.

Czytany 972 razy Ostatnio zmieniany środa, 25 lipiec 2012 23:39
Administrator

Artykuł zamieszczony przez Administratora strony PSR. W razie problemów technicznych skontaktuj się, pisząc na adres: it [at] psr [kropka] org [kropka] pl.