Jesteś tutaj:Aktualności»Cały kraj»Listy, stanowiska i apele»Prośba o pomoc: Sanal Edamaruku przyjedzie do Polski
środa, 13 czerwiec 2012 20:07

Prośba o pomoc: Sanal Edamaruku przyjedzie do Polski

Pragniemy Państwa zawiadomić, iż Sanal Edamaruku, stojący na czele jednej z największych (tysiące członków) i najprężniejszych organizacji racjonalistycznych na świecie - Indian Rationalist Association (New Delhi) - przyjeżdża z wizytą w lipcu do Polski na zaproszenie Polskiego Stowarzyszenia Racjonalistów.

Sanal zorganizował trzy międzynarodowe konferencje racjonalistyczne (1995, 2000, 2002). Jest wyśmienitym mówcą, miał wykłady także w wielu krajach Zachodu. Napisał kilka książek i dziesiątki artykułów tłumaczonych na wiele języków. Jego działalność krzewiąca kulturę rozumu w otoczeniu radykalnie niesprzyjającym, ukierunkowana przede wszystkim na indyjskie wsie, spowodowała tam "cichą rewolucję" mentalną ludności. Dzięki głośnej medialnie (nie tylko w samych Indiach, ale i w mediach światowych: Discovery, BBC, CNN, New York Times, Washington Post, Independent, Times, Guardian, Telegraph, Time, Newsweek i in.) i dynamicznej społecznie kampanii Edamaruku (słynne programy Guru Busters, które zdemaskowały takich guru jak Sai Baba), ludzie otwierają się na inne niż tradycyjne schematy myślenia i postrzegania świata.

Obecnie Sanalowi grozi aresztowanie z uwagi na przestępstwo bluźnierstwa. Został oskarżony przez indyjskich katolików za zdemaskowanie "płaczącego" posążka Jezusa, którego "łzy" okazały się być dziurą w rurze biegnącej do pobliskiej pralni. Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów wystosowało w tej sprawie list do polityków indyjskich w obronie tego światłego człowieka.

O możliwościach płynących z wizyty Sanala mówię w jednej ze swoich Bezbożnych pogadanek.

Wizyta Sanala jest dla nas ogromnym przedsięwzięciem. Dlatego prosimy Państwa o pomoc, jeśli chcą Państwo włączyć się w jego wizytę. Przypuszczamy, że kontakty z prężnymi i odważnymi ateistami z Indii, z tak wybitnym ich przedstawicielem jak Sanal, mają dla wszystkich polskich racjonalistów, ateistów i wolnomyślicieli ogromną wartość. Najprostszą formą pomocy jest choćby rozpowszechnianie informacji na Facebooku, jak też uczestnictwo w spotkaniach z Sanalem, które, mamy nadzieję, dojdą do skutku w kilku polskich miastach, takich jak Wrocław, Warszawa, Kraków, Poznań i Szczecin. Jeśli chcą państwo pomóc bardziej, oraz być bezpośrednio przez nas informowani o planie lipcowych spotkań z Sanalem i jego wykładów, prosimy pisać na adres:

jacek.tabisz at psr kropka org kropka pl

Możliwa jest również pomoc finansowa - prosimy chętnych o wpłatę darowizny na konto:

PKO BP (SWIFT: BPKOPLPW)
Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów
ul. Koszykowa 24/1

W tytule prosimy o wpisanie: "Przyjazd Sanala Edamaruku - na cele statutowe".

Tematy wykładów zaproponowane przez naszego Gościa

Już teraz wiemy, że we Wrocławiu i w Warszawie będzie możliwe ich tłumaczenie.

• Religion and intolerance in India / South Asia (Religia i nietolerancja w Indiach/ Południowej Azji),
  • Church in India - growing intolerance (Kościół w Indiach - rosnąca nietolerancja),
  • Holy men in India - flying fakirs to starving saints (Święci w Indiach - latający fakirzy i asceci),
  • Organised miracle mongering and urban legends that shook India (Zainscenizowane cudy i miejskie legendy władające wyobraźnią Hindusów),
  • Growing fundamentalist tendencies among Indian religions (Rosnące tendencje fundamentalistyczne w religiach Indii),
  • Myths and tricks of Indian holy men (Mity i sztuczki indyjskich świętych),
  • Will Indian rationalism counter the new wave of religiosity in India? (Czy indyjski racjonalizm może powstrzymać falę rosnącej religijności w Indiach),
  • Will India go theocratic? (Czy Indie staną się teokratyczne?),
  • The new India - harvest fields of conversion (Nowe Indie - żyzne pole konwertytów),
  • Contrast of two Indias - 21st century and 16th century at conflict (Dwie Indie - kontrast między mentalnościami XXI i XVI wieku).

Dla zainteresowanych

Osobom szczególnie zainteresowanym akcjami Sanala i jego ekipy polecam dostępny na portalu Racjonalista.pl krótki artykuł Uzdrowiciel z Janakpuri.

Mogą się Państwo również zapoznać z artykułami Sanala przetłumaczonymi na język polski:

Czytany 2527 razy Ostatnio zmieniany środa, 25 lipiec 2012 23:41