Jesteś tutaj:Aktualności»Cały kraj»Listy, stanowiska i apele»List PSR do Stowarzyszenia Litewskich Humanistów
niedziela, 11 sierpień 2013 11:33

List PSR do Stowarzyszenia Litewskich Humanistów

Przyjaciele,

Z największym ubolewaniem odebraliśmy wczorajsze ksenofobiczne antylitewskie wystąpienie polskich kibiców podczas meczu piłkarskiego Lecha Poznań z Żalgirisem Wilno w Poznaniu. Był to karygodny, niczym nieusprawiedliwiony przejaw szowinizmu i agresji.

Jako Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów zdecydowanie odcinamy się od wszelkich aktów wrogości wobec Litwy i gorąco przepraszamy za zachowanie naszych rodaków. Jesteśmy stowarzyszeniem humanistycznym, promującym świeckość i racjonalizm. Kierowani ideałami „Wiary w Człowieka, Nadziei na lepszą przyszłość i Miłości do wiedzy”, stanowczo potępiamy nacjonalizmy, pozbawiające ludzi własnej woli oraz stygmatyzujące sąsiadów prymitywnymi hasłami.

Chcemy także wyrazić naszą dezaprobatę w stosunku do działań Związku Polaków na Litwie, który próbuje wprowadzić religię do litewskich szkół, zmieniać litewski system edukacyjny i pozbawić obywatelki litewskie praw reprodukcyjnych. Uważamy, że jest to działanie wymierzone w prawa człowieka i litewską państwowość.

Mamy nadzieję, że mimo uczucia ogromnej goryczy, wywołanej zachowaniem naszych rodaków, zechcą Państwo podjąć współpracę z Polskim Stowarzyszeniem Racjonalistów. Już dziś zapraszamy Państwa do wstąpienia w szeregi International Humanist and Ethical Youth Organisation oraz do wzięcia udziału w naszych licznych działaniach humanistycznych na terenie Polski.

Z poważaniem,

Zarząd Główny PSR

Prezes PSR Jacek Tabisz

(list napisała Anna Korzeniowska-Bihun)