Jesteś tutaj:Aktualności»Cały kraj»Listy, stanowiska i apele»Oświadczenie poparcia PSR dla Dni Świeckości 2013
wtorek, 20 sierpień 2013 09:49

Oświadczenie poparcia PSR dla Dni Świeckości 2013

Zarząd Główny Polskiego Stowarzyszenia Racjonalistów pragnie wyrazić swoje poparcie dla Dni Świeckości 2013. Nasza organizacja wspiera aktywnie i nieprzerwanie to największe wydarzenie na rzecz świeckości w Polsce od czasu pierwszego Marszu Ateistów i Agnostyków, który odbył się w 2009 r. Liczny udział racjonalistów w Marszach Ateistów i Agnostyków stanowił realizację jednego z priorytetowych celów naszego Stowarzyszenia: krzewienia światopoglądu racjonalistycznego opartego na wiedzy naukowej, rozumie, doświadczeniu oraz etyce świeckiej i humanistycznej.

Dwa lata temu zmieniona została formuła tego wydarzenia, przybierając postać Dni Świeckości, adresowanych zarówno do osób wierzących, jak i niewierzących, które łączy idea świeckiego państwa, pozwalająca na pokojowe współistnienie i konstruktywną współpracę obywateli o różnych światopoglądach. Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów poparło również tę formułę jako pożądaną i zgodną z innym statutowym celem PSR - działaniem na rzecz rozdziału kościołów i związków wyznaniowych od Państwa oraz neutralności światopoglądowej Państwa. Cieszymy się bardzo, że i w roku bieżącym Oddział Krakowski PSR, jako członek Koalicji Postęp i Świeckość, bardzo aktywnie zaangażował się we współorganizowanie tego ambitnego i jedynego w Polsce przedsięwzięcia, któremu Zarząd Główny PSR udzielił wsparcia jako sponsor.

Ostatnie wydarzenia, których jesteśmy świadkami w Polsce, od bardzo wrogich wobec świeckości wystąpień polskich hierarchów kościoła katolickiego po działania represyjne wobec osób, broniących zasady bezstronności Państwa w kwestiach światopoglądowych (Prof. Ostoja-Zagórski, Rektor UKW w Toruniu czy Komendant Szwalbe z Radomia) lub korzystających z prawa do wolności słowa i wyrazu ( Ewa Wójciak, dyrektor Teatru Ósmego Dnia) – świadczą dobitnie o palącej potrzebie działań na rzecz świeckiego Państwa.

Ograniczanie w Polsce wolności sumienia, wolności słowa i ekspresji jest sprzeczne z istotą współczesnego demokratycznego państwa. Pragniemy wspólnie z organizatorami i uczestnikami Dni Świeckości łączyć wysiłki na rzecz budowy świeckiego państwa i świeckiego społeczeństwa w Polsce. Stanowią one warunek wstępny do funkcjonowania demokratycznego państwa prawa, w którym szanowane są prawa człowieka (w szczególności, prawa kobiet) i prawa obywatela.

Tegoroczne Dni Świeckości odbywają się pod hasłem Bogom, co boskie, ludziom, co ludzkie, będącym parafrazą słynnej zasady rozdziału sfery sacrum od profanum wyrażonej w Nowym Testamencie. Jako racjonaliści chcemy dodać do niego nasze hasło, które może łączyć wszystkich bez odwoływania się do tekstów religijnych: Ludziom, co ludzkie: rozum, empatia, odpowiedzialność i prawo do szczęścia.

Czytany 1145 razy Ostatnio zmieniany wtorek, 20 sierpień 2013 10:00
Jarosław Augustynowicz

Z wykształcenia ekonometryk. W Polskim Stowarzyszeniu Racjonalistów od 2009 roku. Ciągle zafascynowany odkrywaniem, że tak często jest inaczej niż się powszechnie wydaje.