Jesteś tutaj:Aktualności»Cały kraj»Listy, stanowiska i apele»Petycja w sprawie współfinansowania Oraszaku Trzech Króli przez władze miasta Poznania
niedziela, 05 styczeń 2014 17:44

Napisane przez  zarząd PSR

Ze strony http://www.poznanski.orszak.org dowiedzieliśmy się, że prezydent Grobelny poprzez patronat honorowy i wsparcie finansowe wspiera organizację jutrzejszego, religijnego obrzędu.

Jest to decyzja naruszająca gwarantowane prawa obywatelskie, ośmieszająca powagę urzędu prezydenckiego. Jeśli pan Grobelny jest osobą aż tak religijną, że chce uczestniczyć w Orszaku Trzech Króli, niech bierze w nim wraz z całą swoją rodziną i ze wszelkimi dogodnymi dla siebie przejawami dewocji, ale jako osoba prywatna. Pan Grobelny ma także prawo do nieograniczonego i niczym nieskrępowanego wsparcia finansowego, ale ze środków prywatnych. Uważamy, że przenoszenie na barki samorządów, kosztów imprez religijnych jest zgoła nową praktyką i kolejnym przejawem tragicznej w swoich skutkach uległości, żeby nie powiedzieć " kolaboracji " władz, wobec Kościoła Katolickiego w Polsce. Nawet, jeśli są to rozwiązania lobbowane przez Episkopat, nikt działający w imieniu władz miasta Poznania nie ma obowiązku, a nawet nie powinien ich przyjmować. I takiej postawy mamy prawo oczekiwać od prezydenta miasta. Będziemy wdzięczni jeśli za Państwa pośrednictwem, uzyskamy odpowiedź na następujące pytania; ile wynosi dofinansowanie tej imprezy? Kto jest beneficjentem tych środków? I kto podjął decyzję o dofinansowaniu? Jako  obywatele domagamy się cofnięciatej dotacji i przekazania jej na dowolny cel naukowy lub edukacyjny nie związany z religią. Tą petycję i te zapytania kierujemy też z prośbą o zbadanie tego problemu do mediów poznańskich i krajowych.

Z poważaniem Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów - Oddział Poznański.

Zarząd Główny Polskiego Stowarzyszenia Racjonalistów

Prezes PSR Jacek Tabisz

Do: Rada Miasta Poznania, http://bip.poznan.pl/bip/przewodniczacy/ , Biuro Rady Miasta, tel. 61 8785-308/312, pok. 110, Plac Kolegiacki 17

Czytany 1024 razy Ostatnio zmieniany piątek, 10 styczeń 2014 22:24